Rondje IJsselmeer

Henk heeft ook wel weer eens zin om het luchtruim te kiezen, eigenlijk zouden we naar Twente (de jaren geleden gesloten luchtmachtbasis die onlangs weer voor civiel verkeer heropend is) willen maar uitgerekend vandaag is EHTW gesloten vanwege zweefvliegactiviteiten.

Dan maar wat anders verzinnen....

We maken een navigatieplannetje, eerst uiteraard omhoog, dan over de Afsluitdijk naar Makkum, daarvandaan via Lemmer en Emmeloord richting Harderwijk. Vervolgens naar Loosdrecht (omdat een van Henks kennissen daar op een boot schijnt te zitten) daarvandaan een stukje terug naar Almere (omdat daar iets met paarden aan de gang is) en daarna over Noord-Holland weer terug naar boven.

De kist is afgetankt met ruim voldoende peut voor deze vlucht dus we kunnen op pad.

Taxiën naar de baan
We starten richting het noord-oosten en kunnen dus vrijwel direct richting de Afsluitdijk. Na de start neemt Henk de besturing over en kan ik weer lekker in het rond kijken. Na Makkum en Lemmer zitten we in no-time bij Emmeloord.

Onderweg zijn er een paar gebiedjes actief waar met drones gevlogen wordt. Volgens de NOTAM's zullen die niet hoger komen dan 600 voet terwijl wij 1500 voet proberen aan te houden maar voor de zekerheid vliegen we er toch maar omheen.

Als we ten noorden van het vliegveld van Hilversum zitten zien we zwevers zowel aan de lier als achter een sleepkist omhoog getrokken worden, ook iets dus om ruim bij uit de buurt te blijven...

Boven de Loosdrechtse Plassen probeert Henk telefonisch contact te maken met de kennis op de boot maar omdat dat niet lukt en we dus echt niet kunnen zien om welke van de vele honderden boten die er op dat moment liggen en varen het gaat doen we maar een vrijblijvend bochtje over de plas en gaan richting Almere.

De brug van de A6
De paarden bij Almere-haven
Hierna gaan we nog even terug naar nieuwe knooppunt Muiderberg om dat vanuit de lucht te bekijken (ontrafelen is lastig, zolang het nog niet klaar is worden momenteel iedere keer rijrichtingen aangepast waardoor forensen die gewend waren naar Amersfoort te rijden nu plotseling in Flevoland terechtkomen... )
Op de foto lijkt het een beetje alsof we het niet naar onze zin hebben, niets is echter minder waar...
Het nieuwe aquaduct onder de Vecht

Daarna gaan we langs het Muiderslot en IJburg weer terug naar het noorden. Als we in het circuit in willen voegen zit Mo net op downwind omdat hij bezig is met de conversietraining voor zijn nieuwe aanwinst, de PH-3R6, en dus moet hij in ieder geval touch-and-go's oefenen. We halen de snelheid er dus maar even uit om wat meer ruimte te scheppen.

Filmpje van de landing, al je goed kijkt zie je voor ons een kistje net nog een T&G maken:

En precies 2 uur na de start staat de kist weer op het platform klaar voor de volgende vlucht.

Het was weer erg leuk, ik kijk uit naar de volgende...

Wordt vervolgd,....